Myopie, oftewel bijziendheid, is een groeiend probleem onder kinderen en jongeren. Dit zien wij ook terug bij Klein optiek oogzorgcentrum. Daarom zetten we vol in op myopie-management”, aldus optometrist Danique Stinkens. Zij vierde afgelopen zomer dat ze alweer tien jaar in dienst is bij Klein optiek. “Een jubileum, ja! Ik mocht daarom van Johannes kiezen wat ik wilde gaan doen; dit werd een parachutesprong. Een geweldige ervaring!”

Danique weet ook waar het aan schort dat myopie onder kinderen en jongeren zo toeneemt: “Dat deze doelgroepen in de verte steeds minder goed zien, komt onder meer door hun levensstijl: bijna hun hele (sociale) leven verloopt via hun telefoon of tablet. Ook zijn ze minder vaak buiten. Nu al is een kwart van de 13-jarigen in Nederland bijziend en dit aantal blijft groeien.” Bijzienden zien dichtbij goed, maar veraf juist wazig. “Dit komt omdat het object waarnaar gekeken wordt niet meer óp het netvlies, maar ervóór wordt afgebeeld. 

Door een correctie met een minsterkte wordt het beeld weer óp het netvlies gebracht en wordt het zicht weer scherp. Het corrigeren van de sterktes kan door middel van een bril of contactlenzen, maar alleen het corrigeren van de sterkte is niet voldoende om de achteruitgang tegen te gaan. En met de achteruitgang wordt er vaak alleen gedacht aan de sterkte, maar het doel is voornamelijk om de lengtegroei van het oog te remmen. 

Het langer worden van het oog kunt u vergelijken met het opblazen van een ballon. De ballon wordt niet alleen groter en groter, maar je ziet ook dat hij steeds dunner en transparanter wordt. En ga je veel te ver door, dan heb je zelfs kans dat die knapt! Bij het oog kan dit inhouden dat er een netvliesloslating ontstaat, op vroege leeftijd staar (meer complicaties tijdens de operatie), een hogere kans op glaucoom en slechtziendheid op latere leeftijd als gevolg van myopie degeneratie. En dit willen we juist voorkomen!”

Weten hoe u myopie bij uw kind kunt herkennen? Lees hier verder

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email