Heb ik een (te) hoge oogdruk?
Een te hoge oogdruk, oftewel: Glaucoom is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij de oogzenuw (die het oog met de hersenen verbindt), beschadigd raakt. Het wordt meestal veroorzaakt door vochtophoping in het voorste deel van het oog waardoor de druk toeneemt.
Er zijn drie verschillende typen glaucoom die ieder kunnen leiden tot verlies van gezichtsvermogen: geslotenhoekglaucoom, openhoekglaucoom en de normale oogdrukglaucoom. Als glaucoom niet vroegtijdig wordt vastgesteld loop je het risico dat je gezichtsveld langzaam afsterft waardoor je kokervisie of blindheid ontwikkeld.
Kan glaucoom iedereen treffen?
Zeker, maar het risico neemt met de leeftijd toe. Daarnaast hebben mensen met diabetes hebben twee keer zoveel kans om deze aandoening te krijgen. Andere risicofactoren zijn:
-
- Familiegeschiedenis met glaucoom.
- Verziendheid of hypermetropie (voor geslotenhoekglaucoom).
- Hoge bloeddruk (hypertensie).
- Langdurig gebruik van corticosteroïden.
- Bijziendheid of bijziendheid (voor openhoekglaucoom).
- Eerder oogletsel of operatie.
Hoe kom je er nu achter of je een hoge oogdruk hebt?
De meeste mensen met glaucoom ervaren geen symptomen. Als zich tóch symptomen ontwikkelen dan is dat meestal wanneer de aandoening al vergevorderd is.
Om deze reden wordt glaucoom ook wel ‘een sluipende dief van het gezichtsvermogen’ genoemd. De enige manier om glaucoom vroegtijdig te signaleren is door uw ogen te laten controleren. Zelfs wanneer u zich laat checken bij de opticien wordt in zo’n 50% van de gevallen glaucoom niet vastgesteld. Dit komt omdat de meeste opticiens enkel de oogdruk meten. En die kan altijd afwijken, omdat ieder oog en ieder mens anders is.
Bij Klein Optiek vinden we het belangrijk om met 100% zekerheid alle drie de typen glaucoom vast te stellen. Daarom meten wij, naast de oogdruk, ook de dikte van het hoornvlies en bekijken we de oogzenuw. Alleen door deze info te combineren met de gemeten oogdruk kunnen we met absolute zekerheid vaststellen of u glaucoom heeft en u dus vroegtijdig doorverwijzen naar een oogarts. De oogarts zal vervolgens een plan maken om de glaucoom te behandelen.